Romy Berends, Sportvrouw gem. Epe

door Henk Boeve

“Houdt de Ketting Strak” lid Romy Berends uitgeroepen tot beste sporter van de Gemeente Epe.

Dat Romy Berends (14) uit Emst de titel sporter van het jaar van de Gemeente Epe dubbel en dwars heeft verdiend, bewijst haar resultaten van de afgelopen jaren.
Zo werd Romy het afgelopen jaar in Apeldoorn voor de vierde maal op rij Nederlands Kampioen MTB in haar leeftijdscategorie.
In 2012 was dit wel de laatste keer dat ze deze titel kon grijpen in deze leeftijdscategorie.
Nu in 2013 moet ze fietsen bij de nieuwelingen en over enkele maanden zijn de eerste wedstrijden.
Het is niet de eerste keer dat Romy behoorde tot de één van de drie genomineerden.
In 2009 en 2011 behoorde ze ook tot de genomineerden, maar nu heeft ze dan de titel te pakken van “sporter van de Gemeente Epe”.
Tijdens de uitreiking was de sportieve familie Berends/Bolink, allemaal lid van “Houdt de Ketting Strak”, ruim vertegenwoordigd.
En wat waren ze allemaal trots op hun Romy.
Vader Jeroen glunderde van alle kanten. Moeder Mariet niet minder en wist niet hoe ze met alle felicitaties om moest gaan.
Opa Harry Bolink was nog trotser dan een pauw en laten we het maar helemaal niet hebben over oma Bolink en over oma Berends.
En dan onze voorzitter Wim Schakelaar. Hij liep bijna buiten zijn schoenen van trots en daar is ook helemaal niets mis mee. Je zult maar voorzitter zijn van zo mooie wielerclub en dat één van je jeugdleden uitgeroepen gaat worden tot sporter van je Gemeente.

Dit jaar waren de twee andere genomineerden Aron Steenwoerd uit Vaassen en het eerste elftal van csv VIOS.
Aron Steenwoerd tennist bij TC Vaassen en VIOS is de hoogst spelende amateurvoetbalclub uit de Gemeente Epe en is in 2012 kampioen geworden.

Door Jan Berkhoff

Sportprijs 2012

Dames en heren,
Na de vrijwilligersprijs gaan we verder met de Sportprijs. Het jaar 2012 was een onvergetelijk sportjaar. Het jaar van de teleurstelling rond het EK voetbal, de euforie rond Epke en Ranomi, de wielerwereld die afscheid probeert te nemen van de medicijnkast, en nog heel veel meer, ook hier in onze gemeente.
Met de Sportprijs waardeert de gemeente Epe de bijzondere verrichtingen of inspanningen van een sporter, team of vereniging in het afgelopen jaar. De prijs wordt toegekend aan personen, teams of verenigingen uit de gemeente Epe. Kandidaten kunnen door iedereen genomineerd worden. Via de gemeentepagina wordt daartoe opgeroepen. Vervolgens komt in december de jury bij elkaar en komt tot de uitslag.
De jury van de sportprijs bestaat uit:
Bart van Vemde – Epe
Henk Boeve – Emst
Herman Dijkhof – Oene
Bé Petter – Vaassen.
En namens de schrijvende pers Dick van der Veen.
Als ik, wethouder Sport als voorzitter.
Enthousiasme en kennis van de lokale sportwereld staan garant voor deskundige jurering. Wie zijn de genomineerden? Wie volgt of wie volgen Myrthe Rötert op.

Laat ik beginnen te noemen wie NIET genomineerd zijn en waarom.
Niet genomineerd zijn:
Teun Mulder winnaar van een bronzen Olympische medaille bij het baanwielrennen op het onderdeel Keirin. Teun ging twee jaar geleden voor de tweede keer met de Sportprijs naar huis en het reglement schrijft voor dat je deze maar eenmaal in de vijf jaar kunt winnen.
De burgemeester zei hel al: Teun is op 14 augustus op het kerkplein in Epe groots gehuldigd en hem is de Erepenning in zilver van de Gemeente Epe uitgereikt.

Wie nog meer NIET:
Tilly Jacobs, winnares van 3 gouden medailles op het WK Indoor Atletiek bij de Masters (W55): 60m, 200m, verspringen. Ook bij het NK en EK sleepte ze gouden plakken weg. Zij won 4 jaren geleden de sportprijs en voor haar geldt hetzelfde reglement.
Overigens organiseert AV Cialfo dit jaar de Nederlandse Kampioenschappen voor Masters op 8 en 9 juni.

Wie zijn dan wel de genomineerden? Graag nodig ik jullie uit op het podium te komen.

Tennisser Aron Steenwoerd uit Vaassen, clubkampioen bij de heren van TC Vaassen
De mannen van het eerste elftal van csv Vios uit Vaassen
Mountainbiker Romy Berends uit Emst, Nederlands Kampioene.
Romy Berends (14)

Romy, laat ik maar met jou beginnen. Je kent de weg naar het podium want je staat hier nu voor de derde keer. Vorig jaar zei ik het ook al: je blijft jaar in – jaar uit fantastisch presteren op de mountainbike. Naast het lidmaatschap van HDKS uit Emst ben je ook lid van Bar End in Apeldoorn. Je doet mee aan de Landelijke Jeugdcompetitie Mountainbike voor jeugdigen van 7 tot 14 jaar. En er wordt ieder jaar een apart NK Mountainbike georganiseerd. Afgelopen jaar was voor jou de laatste kans om de titel bij de jeugd in de wacht te slepen. Op 16 juni vonden in Apeldoorn de Nederlandse Kampioenschappen plaats. Op een uitdagend en technisch zwaar parcours wist je gelijk de koppositie te pakken en die stond je ook niet meer af.
En dus werd je voor de vierde maal op rij Nederlands Kampioen! Een prachtige afsluiting van jouw periode bij de jeugd. En dus opnieuw terecht genomineerd. Van harte gefeliciteerd!

Eerste elftal csv VIOS Vaassen

Dames en heren, voetbalteams in onze gemeente hebben nogal eens de neiging tot jojogedrag. Het ene jaar kampioen worden en het volgende jaar weer degraderen. Dat was met Vios ook het geval: kampioen en promoveren in 2010, degraderen in 2011. Dat schiet niet op en past ook niet bij Vooruitgang Is Ons Streven (VIOS). Maar de trend lijkt nu toch echt gebroken, in 2012 werden jullie opnieuw kampioen in de 3de klasse en ditmaal weten jullie je goed te handhaven in de 2de klasse. Bij de winterstop in het eerste rijtje met nog steeds kansen op de nacompetitie. Vanwege deze prestaties en het feit dat jullie de hoogst spelende amateurclub uit onze gemeente zijn de nominatie voor de sportprijs. Van harte gefeliciteerd.

Aron Steenwoerd (22)

Dames en heren, het indrukwekkende verhaal van Aron vat je niet zomaar samen. Ik doe een poging. Aron tennist vanaf zijn 7de jaar bij TC Vaassen en wordt op 17-jarige leeftijd voor het eerst clubkampioen bij de heren in de zomer van 2008. Tot zover loopt alles op rolletjes voor de VWO-scholier. Echter in het najaar van 2008 ontstaan fysieke klachten die verder verergeren. Voorjaar 2009 komt Aron in de medische molen terecht en er wordt een zeldzame kwaadaardige vorm van botkanker aan de lendenwervel gediagnosticeerd. En na verloop van tijd ook uitzaaiingen in longen en beenmerg. Ik bespaar u verdere details om de ogen droog te houden. Aron heeft loodzware risicovolle behandelingen ondergaan, waaronder de vervanging van een wervel door een titanium exemplaar. Uiteindelijk komt Aron 19 maart 2010 weer thuis. De draad van het leven wordt weer opgepakt. Er wordt VWO examen gedaan en in september 2010 vangt de studie Technische Bedrijfskunde aan Universiteit Twente aan. En er wordt weer getennist. Conditie nog nul komma nul. Maar de weg omhoog is ingeslagen.

Een jaar later, in september 2011, doet Aron weer mee aan de clubkampioenschappen. In de finale moet hij het onderspit delven tegen Albert Koller. Albert voorspelt in zijn overwinningsspeech: ‘Volgend jaar Aron weer.” Albert krijgt gelijk. Op zondag 17 juni 2012, een warme zomerdag, staat daar de nieuwe clubkampioen met de grote zilveren beker in zijn handen. Hij zegt: ‘Er waren de afgelopen tijd momenten dat ik dacht dat ik hier niet meer zou komen te staan.”
Het applaus van de aanwezigen is die middag langer dan ooit.
Aron schaart zich in de rij van grote sporters zoals Maarten van der Weijden en Lance Armstrong die na een levensbedreigende ziekte met veel doorzettingskracht terugkeren op hun oude nivo of dat overstijgen.
En dus terecht genomineerd. Van harte proficiat!

 

Dames en heren, drie fantastische nominaties. Er is maar één Sportprijs 2012 en die gaat naar ………ROMY BERENDS!!